Paramongaia weberbaueri

Beschrijving

Paramongaia behoort tot het geslacht van de Amaryllidaceae. Deze familie heeft 2 soorten die in Peru and Bolivia voorkomen. De beide soorten zijn W. superba en weberbaueri. Bollen zitten diep in de grond in het land van herkomst. Er zijn 2 vormen van de P. weberbaueri namelijk één die in de zomer en een ander die in de winter groeit. De zomer groeiende vorm komt uit de Andes(~3000m). De groeicyclus van de zomergroeiende vorm start in de late winter of vroege voorjaar. De plant geeft een grote gele narcisachtige bloemen van ca. 15 cm. Het is een zachtgele kleur en fraai afstekend tegen het grijsgroene blad.

Verzorging

De bol moet in een goed doorlatend mengsel worden opgepot. Het beste is om parkgoud 0-6 mm of iets dergelijks bij de grond te mengen. Hierdoor blijft de bol niet te nat bij regenachtige dagen. Zet de plant op een zonnige plaats. De bol moet vrij droog worden overwinterd bij een temperatuur van min. 10 graad. Wanneer de plant begint te groeien dan kan er iets meer water worden gegeven en bij voldoende grote planten in het voorjaar mest 10:30:20(N:P:K) geven voor de knopzetting. Kleinere planten hebben regelmatig mest 20:20:20 nodig voor de groei.

Ervaring

Zo’n 8 jaar geleden heb ik de bol in Engeland gekocht voor een redelijk hoge prijs en tot mijn verbazing worden nu bollen voor $ 75,– verkocht omdat de bollen in de natuur en hobby zeldzaam zijn. Nadat ik de bol had gekocht met nog andere planten gaf de verkoper aan dat de plant nog maar slechts 1 keer in Nederland heeft gebloeid en dan ook nog dat hij bij 15 graden werd overwinterd. Bol toch maar meegenomen. De bol werd opgepot en in de winter op de slaapkamer bewaard omdat het in de kas slechts 5 graden is. Na een aantal jaren nog steeds geen bloem maar wel nieuwe bollen werden aangemaakt. De jonge bollen werden opgepoot in andere potten.
Omdat Joos en Nout van de Wiel een kas hebben waar het warmer is in de winter heb ik hen een pot met bollen gegeven. Telkens in het voorjaar gevraagd of de bol al bloeide maar ook zij hadden geen succes. In juni 2011 toen ik naar de kas fietste hoorde ik Nout roepen toen ik op de hoogte van hun huis was. Ik was benieuwd wat voor een nieuws ze hadden. Het was prachtig nieuws want ze hadden een knop in de bol zitten. Jaren wachten werd beloond vooral toen de bloem open ging want de bloem heeft een heerlijke geur.
Zelf ga ik nu de grootste bollen ook bij een hogere temperatuur wegzetten in de winter in de hoop dat ik een bloeiende plant krijg. Het is wel een plant met uitdaging.

Paramongaia weberbaueri
Paramongaia weberbaueri
Paramongaia weberbaueri
Menu