Clematis ‘Marjan’

Inleiding

Uit China kreeg ik Clematisplanten die als Clematis chrysocoma waren gelabeld. Nadat de planten uitliepen waren de bladeren groen met een fraaie grijze band. De planten groeiden goed en bereikten een hoogte van 2-3 meter. Doordat de bladeren grijs geaderd waren en de hoogte ca. 2,5 meter was, kon het geen C. chrysocoma zijn. Qua hoogte kon het ook geen C. montana zijn. Het opvolgende jaar kreeg de plant al erg vroeg bloemen die qua kleur en vorm op C. montana. Doordat de plant qua beschrijving niet aan de kenmerken van C. montana, venusta, chrysocoma etc. voldeed heb ik deze Clematis als Clematis ‘Marjan’ geregistreerd.

Standplaats

Deze Clematis heeft bij voorkeur een plaats in de halfschaduw en niet op een niet te koude plaats. In de winter moet de plaats niet te nat zijn maar in het voorjaar en zomer moet de plant voldoende water krijgen. Op een te lichte plaats zijn de bladeren niet zo opvallend mooi van kleur.

Groei

De plant wordt 2-3 meter hoog afhankelijk van de verzorging en standplaats. Deze Clematis blijft veel kleiner dan de Clematis montana.

Bloei

Deze soort bloeit op het tweejarig hout. De plant bloeit van april tot mei, hetgeen als een van de allereerste in de montanagroep is. Vaak komt er in het najaar nog een kleine nabloei.

Verzorging

Plant de Clematis in een goed grondmengsel dat in de zomer voldoende water vasthoudt. Geef de plant in het voorjaar en zomer voldoende water. Clematissen hebben ook een behoefte aan mest in het voorjaar en de zomer.

Snoei

Snoei de plant na de bloei indien nodig. Snoei van oude dikke stengels kan de dood tot gevolg hebben. Op een verkeerde tijd te snoeien kan betekenen dat er het opvolgende jaar geen of weinig bloemen zijn.

Winterhardheid

Clematis ‘Marjan’ is winterhard in zone 5-9.

Clematis 'Marjan'
Clematis 'Marjan'
Clematis 'Marjan'
Menu