Camellia changii syn. azalea

Inleiding

Deze zeldzame Camellia werd in 1984 in China ontdekt. Tot 2000 was deze soort slechts als herbarium materiaal bekend. De plant is beter bekend onder de naam Camellia azalea. Men heeft een aantal stekken en zaad meegenomen en hiermee is men gestart om deze soort te behouden omdat deze soort in de natuur wordt bedreigd door overbegrazing van kuddes geiten. Doordat er slechts een paar planten in het wild zijn, wordt de exacte locatie niet prijsgegeven. Ik ben in het bezit van deze Camellia gekomen door te ruilen met andere zeldzame planten.

Verspreiding

Deze soort komt voor in het zuidwesten van de provincie Guangdong in China.

Beschrijving

Deze soort wordt ca. 1-2,5 m. hoog en behoort niet tot de grotere soorten. De plant heeft fraaie langwerpige donkergroene bladeren. De bladeren zijn glanzend en zijn 3-4 cm breed en 7-9 cm lang. De plant bloeit maanden lang in de ZOMER!

De bloemen zitten aan de toppen van de stengels in een cluster tot 7 knoppen. De grootte van de bloemen is vrij groot voor een camellia. Deze grootte had ik niet verwacht, omdat ik in Amsterdam tijdens de Horti Fair een bloeiende plant had gezien met kleinere bloemen. De bloembladeren zijn 2,5-3 cm breed en 7-8 cm lang. De bloem is 10-12 cm groot en de kleur is rood en volgens de RHS standaard 50A.

Camellia changii bloem
Camellia changii bloem
Camellia changii plant

Verzorging

Ik kreeg een ent toegestuurd waar nauwelijks blad aanzat. De ent had een stam van ca. 4 cm waarop een ent was geplaatst. Deze ent werd in goede potgrond met bosgrond gezet. De aarde werd matig nat gehouden en in het eerste begin werd met 10:52:10(N:P:K) gemest. Later werd spaarzaam met 20:20:20 gemest. De plant deed het uiteindelijk goed en er kwamen 10 jonge stengels aan de plant.

Vermeerderen

Van jonge stengels heb ik meteen stekken gemaakt en na 2 maanden waren ze aan de wortel. De plant is vrij eenvoudig te stekken maar de groei van de stekken is zeer langzaam en ze zijn erg gevoelig. De juiste condities voor het opkweken moeten nog worden gevonden. Het enten lukt wel maar de resultaten zijn nog niet geweldig. De vorming van zaaddozen gaat vrij snel want na het handmatig bestuiven waren ze na een maand al duidelijk zichtbaar.

Camellia changii uitloper
Camellia changii stek
Camellia changii seeds

Slot

Het is te hopen dat de vermeerdering goed gaat lukken zodat de plant snel kan worden vermeerderd want er is nog geen Camellia die in de zomer bloeit en ook nog heel lang bloeit met grote bloemen.

Menu