Lonicera hildebrandiana

Inleiding

Als kuipplantenliefhebber is het een beetje vreemd dat een kamperfoelie hier als kuipplant wordt behandeld. Bij een kamperfoelie hebben we altijd het beeld van een winterharde klimplant die tegen een schutting, pergola of huis is geplaatst. Deze kamperfoelie is wel degelijk een kuipplant omdat de plant niet tegen vorst kan. De plant komt echter als kuipplant nog maar weinig voor, maar wanneer je de plant eenmaal kent dan behoort hij tot een van de favoriete planten. In een serre komt deze plant nog beter tot zijn recht omdat daar de groei niet zo sterk ingeperkt hoeft te worden, de plant altijd groen blijft en wanneer de plant eenmaal in bloei staat is het verrukkelijk om dan in de serre te vertoeven vanwege de heerlijke geur.

Verspreiding

Deze plant komt in Birma, Thailand en zuidwest China voor. Veel informatie is er niet voorhanden.

Beschrijving

Deze klimplant behoort tot een van de krachtigste klimmer die we kennen. Hij kan wel een lengte van 9 meter halen wanneer we hem zijn gang laten gaan. Hij kan echter zeer sterk in de herfst worden gesnoeid. De plant blijft in de winter groen en de dikke bladeren zijn ca. 10-15 cm groot en lichtgroen van kleur.

De knoppen beginnen zich half april in een kas te vormen in het hart van een oksel. De knoppen, in tweetal, groeien tamelijk snel en bij voldoende warmte openen zich de 10-12 cm grote bloemen die in het begin wit van kleur zijn en later geel. De geur is ‘s avonds op zijn hoogtepunt en alleen al hierom zou je de plant aanschaffen. De geur is zoals die van een aantal kamperfoelies nl. zoet. Als de bloem is uitgebloeid dan komen verschijnen er vruchten en wanneer ze bevrucht zijn, is de afmeting ca. 3 cm.

Verzorging

‘s Winters moet de plant bij ca 5 graden op een lichte plaats staan en moet de plant redelijk vochtig worden gehouden omdat de plant ‘s winters groen blijft. De bladeren hebben hekel aan lekwater in de kas en geven dan lelijke geelbruine vlekken op de bladeren, die later afsterven. De plant gedijt het beste in half-schaduw omdat de takken toch de zon opzoeken vanwege de grote groeikracht. De plant heeft een grote pot nodig vanwege zijn groei. Als grond gebruiken we goede potgrond eventueel gemengd met een beetje klei. Elk jaar verversen we de grond in februari/maart. Wanneer de nachtvorst voorbij is kan de plant buiten worden gezet. Geef zoveel water dat de grond nog juist vochtig aanvoelt, zorg er in ieder geval voor dat de grond niet uitdroogt. Elke veertien dagen moet de plant met 20-20-20 worden gemest en in de herfst wanneer de plant is uitgebloeid, wordt met bemesten gestopt.

Vermeerdering

Wanneer je de enkele gegevens, die er zijn, leest over deze plant dan wordt er geschreven dat de plant vermeerderd kan worden door zaaien of stekken. Tot nog toe heb ik in twee jaar tijd nog geen enkele stek aan de wortel gekregen. Meestal was het zo dat de stek na drie weken zwart werd en dan afstierf of aan de onderkant van de stek ontstond een verdikking maar zelfs na drie maanden nog geen enkele wortel. Wijlen Adriaan Vos heeft deze plant met succes gestekt, maar hij had ook wel erge groene vingers, wat iemand niet lukte kreeg hij voor elkaar. De enkele vruchten die ik de eerste jaren aan de plant kreeg, kwamen niet uit. Ik had ook geen enkele informatie over zaad. Nu met internet is dat eenvoudiger omdat over planten zeer veel informatie is te verkrijgen. Het bleek ook dat de vruchten 2-3 cm groot moesten zijn, en dat had ik nooit gehad. In 1999 ben ik begonnen om de bloemen met een penseel te bevruchten en warempel kreeg ik vruchten die begonnen te groeien.

De plant ging weer in de kas, maar nu was de vraag; wanneer is het zaad rijp? Een van de zaden werd bruin en die heb ik van de plant gehaald. Er zaten twee zachte pitten in de vrucht, maar hoe behandel je die? Ik heb ze zo’n tien dagen laten drogen en daarna in vochtige stekgrond gestopt en zie binnen een week had ik een ontkiemd zaadje. Nu nog de andere vruchten oogsten, maar de muizen vonden de vruchten ook een lekkernij. In totaal heb ik 5 jonge plantjes gehad, maar 3 plantjes zijn goed gaan groeien. Na enig doorzetten is het dan toch gelukt. Later las ik in een beschrijving op internet dat de plant heel simpel vermeerderd kon worden door afleggen. Ik hoop dat het waar is, omdat deze fraaie plant dan op een gemakkelijker manier in de hobby kan worden verspreid.

Lonicera hildebrandiana
Lonicera hildebrandiana
Lonicera hildebrandiana
Menu