Michelia yunnanensis

Naamgeving

Volgens de huidige nomenclatuur heet deze plant geen Michelia yunnanensis maar Magnolia dianica. De Michelia was erg verwant aan de Magnolia en is daarom ook bij dit geslacht ingedeeld. Deze plant komt uit zuidwest China.

Beschrijving

Deze fraaie plant heb ik voor het eerst bij Wim Rutten, had een unieke collectie Magnolia’s, gezien en was meteen weg van deze plant die ik al jaren had gezocht.
Deze wintergroene plant heeft vrij kleine donkergroene bladeren. De nieuwe bladeren zijn lichtgroen van kleur.
De knoppen zijn erg behaard en zijn in eerste instantie bruin van kleur.
De bloemen zijn cremewit van kleur en zijn ca. 3-3,5 cm groot. De bloem heeft 6-12 bloembladeren. Deze bloemen geuren en zijn in enorme aantallen aanwezig. De bloemen worden ook voor het maken van parfum gebruikt.
De plant groeit redelijk langzaam en wordt na ca. 10 jaar 3 meter hoog en 2 meter breed wanneer we niet snoeien.

Standplaats

De plant kan in de tuin gezet worden op een zonnige plaats maar ook in half schaduw. Bescherm de plant tegen de noordoosten wind omdat deze bij felle koude schade kan aanrichten en de bladeren uitdroogt.
De grond moet in de winter niet te nat zijn en moet voedzaam zijn. Humus toevoegen is goed voor de plant. De grond moet neutraal of een beetje zuur zijn.
Michelia yunnanensis kan ook zeer goed in een pot worden gehouden. Zorg ervoor dat de plant voldoende water en regelmatig voeding krijgt. In de winter is het beter om de pot niet bij erge kou in de pot buiten te laten maar in een lichte koele kamer.

Vermeerderen

Michelia yunnanensis kan vermeerderd worden door stekken of enten. De stekken moeten van vrij jonge stengels worden genomen.
Het enten kan op een Magnolia onderstam worden uitgevoerd.
Uit zaad kan men ook planten verkrijgen maar dat wordt weinig aangeboden en het duurt erg lang voordat de plant dan gaat bloeien.

Ziekten en ongedierte

Michelia yunnanensis is een zeer gezonde plant en heeft geen last van ziekten en ongedierte.

Conclusie

Michelia yunnanensis is een ideale plant voor tuin en kuip. De plant is wintergroen, winterhard en ruikt ook nog lekker.

Michelia yunnanensis
Menu